Jdi na obsah Jdi na menu
 


Četnická stanice Jehnice - historická

6. 1. 2011

četnická stanice v Jehnicích se původně nacházela v domě č.p.1a na ulici Blanenská. V roce 1924, konkrétně 4. dubna se četníci přestěhovali do nových prostor v domě č.p. 8 v téže ulici.

Pod četnickou stanici spadaly tyto obce : Jehnice, Lelekovice, Česká, Ořešín a Ivanovice. Částečně též Vranov, Útěchov, Mokrá Hora a okolí.

Obchůzky se konaly po celém širokém okolí, například :

Jehnice - Lelekovice - zastávka Česká - Česká a zpět

Jehnice - Ořešín - vranovské lesy - Babí lom - Lelekovice - Strážná - Seidlův mlýn a zpět

Jehnice - žel.zast. Jehnice - Seidlův mlýn - Ivanovice - Medlánky - Řečkovice - Mokrá Hora - Jehnice

Jehnice - Soběšice - U jezírka - Útěchov - Ořešín - Jehnice - žel.zast. Jehnice

Jehnice - Mokrá Hora - Pelíškův mlýn - Zamilovaný hájek - Čertův mlýn a zpět

 

V naléhavých případech byli četníci povoláváni na jiné stanice. 4. října 1937 byl kupříkladu vyslán stržm. Ustohal na četnickou stanici do Šlapanic aby pomohl vypátrat vraha velitele četnické stanice v Křenovicích Látala. V létě 1938 byl strážmistr Šimon Judas povolán k polnímu četnictvu a stržm. Arnošt Pustina převelen od 24.10.1938 na Podkarpatskou Rus. V roce 1939 byli dlouhodobě "zapůjčeni" šstržm. Šalanda a stržm. Jaroslav Bednář na četnickou stanici do Bílovic nad Svitavou ku střežení železnicní tratě.V témže roce je stržm. Josef Jelínek přeřazen k ČPO v Brně.

Ve dvacátých letech sloužili v Jehnicích tito četníci : velitel vrchní štrážmistr Jindřich Machálek, poté co si přivodil mimo službu úraz byl v roce 1927 pověřen velením  stržm. Václav Rychlík, který sem přišel v roce 1926. Dále pak zde sloužili stržm. Antonín Brada, Antonín Rotrakl a Jan Rychnovský. V roce 1927 přibyl na stanici stržm. Karel Bednář aby ji 1.7. 1929 opustil a přešel na četnickou stanici do Velké Bíteše.  V roce 1928 byl přidělen na stanici četník na zkoušku, závodčí Cyril Novotný. 1. července 1929 vystřídal  Bednáře na stanici stržm. Karel Síř a v říjnu téhož roku nastoupil stržm. Jan Roller. V roce 1931 to pak byl Stanislav Hadaš, který však pro špatný zdravotní stav byl stále v domácím ošetřování a posléze zproštěn služby. 4. června přestoupil z četnické stanice Ořechov stržm. František Holek a v roce 1932 stržm. Ludvík Horák.

1930 - žádost obce Lelekovice o přemístnění četnické stanice z Jehnic do Lelekovic. Tomuto však nebylo vyhověno.

7. listopadu 1944 - opevňování četnické stanice proti útoku partyzánů. K útoku však nedošlo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Karel Šír

Sokol Přemysl,10. 5. 2014 22:13

Prosím o jakoukoliv informaci o strážmistru Karlu Šírovi nar.29.4.1896
v obci Kněžhub okr.Hodonín.
Jakoukoliv informaci prosím na jawaczech@seznam.cz

stržm. Antonín Brada

Zlata Teplá,12. 5. 2013 15:46

Prosím o informaci, zda v četnické stanici Jehnice nesloužil i Karel Brada, četnický strážmistr, který potom působil v obci Ochoz u Brna. Jedná se o mého dědečka, a mám pocit, že z vyprávění tatínka působil děda i v Jehnicích. Děkuji za odpověď, Zlata Teplá, roz. Bradová
email: zlatatepla@seznam.cz